Sushi on kõige parem just värskelt valmistatuna. Tuleb arvestada, et sushi tegemine on nõuab aega ja viitsimist. Aga samas tulemus korvab kindlasti nähtud vaeva :) Sobib hästi lõunasöögiks, kergemaks õhtusöögiks või külalistele niisama ampsamiseks.
Sushi valmistamise jaoks on keeruline anda täpseid koguseid, sest see kõik oleneb sellest, milliseid sushirulle keegi soovib. Siinkohal toon lihtsalt välja komponendid, mida ise kõige rohkem sushi tegemisel kasutan:
Sushi valmistamise jaoks on keeruline anda täpseid koguseid, sest see kõik oleneb sellest, milliseid sushirulle keegi soovib. Siinkohal toon lihtsalt välja komponendid, mida ise kõige rohkem sushi tegemisel kasutan:
- Veski Mati pudruriis
- Nori lehed
- seesamiseemned
- värske kurk
salatilehed
praemuna - paprika
- õrnsoola forell või lõhe
- avokaado
- Teryaki kaste
- soja kaste
- wasabi
Tegin seekord kahte erinevat moodi sushirulle. Õiget pidi rulle ehk tavalisi norimakisid ja siis tagurpidi rulle ehk California rulle. Nende rullide tegemine ei pruugi esimesel korral päris nii välja tulla nagu sooviks, aga harjutamine teeb meistriks!:) Ei tohi peale esimest korda alla anda..eriti California rulle tehes.
Kõigepealt tuleb ette valmistada riis. See polegi nii lihtne kui arvata võib. Et saada õiget sushiriisi tuleb seda kõigepealt 3-4 korda veega loputada ja jätta paariks tunniks puhtasse vette ligunema. Seejärel nõrutada riis täiesti kuivaks ja valada keedunõusse. Lasta kõrgel kuumusel keema tõusta, keeta paar minutit, ise põhja mööda segades ning seejärel keerata kuumus väiksemalt ja lasta riisil kaane all 15 minutit keemispunkti lähedal podiseda. Kui riis on koge vee endasse tõmmanud, tõsta pott pliidilt ja lase veidi jahtuda. Lisa riisiäädikas ja sool ning lase riisil täiesi külmaks minna. Et riis kiiremini jahtuks, laotan selle suurele taldrikule või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning kuivamise vältimiseks katan köögirätikuga.
Norimaki e. sushirull vormitakse spetsiaalsele bambusmatile asetatud norilehe abil. Kõigepealt tuleb asetada sushiriis umbes 1 cm paksuse kihina noriplaadile, jättes tagumine serv vabaks. Kes soovib võib nüüd endapoolsesse serva määrida natuke wasabit, kuid mina ise seda sushi tegemisel ei kasuta.. Seejärel pane sama koha peale täidiseriba vastavalt oma soovile.
Keera norimaki bambusmati abil tihedaks rulliks ja liimi serv märja sõrme abil kinni. Et rull ilusasti viiludeks lõigata, kasta nuga enne veega märjaks...siis ei jää riis noa külge:)
California rullid on tagurpidi norimakid :) Nende valmistamisel tuleb kõigepealt panna bambusmatile toidukile, mille peale puista seesamiseemned. Vajuta riis seemnete peale ühtlase kihina. Nüüd pane riisile norileht ja lao endapoolsele äärele valitud täidiseribad. Keera bambusmati abil rulliks, eemalda kile ja lõika viiludeks.