reede, 9. aprill 2010

Orechiette pasta lõhe, krevettide ja aioli'ga

Selle retsepti eest olen ma tänu võlgu Mariliisile :) Ta kiitis seda mulle juba korduvalt kuni ükskord tegimegi tüdrukutega väikese dinner-evening'u ja valmistasin neile seda pastat. Kõigepealt ütlen kohe ära, et kindlasti tehke seda pastat võimalikult väikest sorti pastaga... Mina tegin esimene kord tagliatelle'dega, aga need olid liiga pikad selle pasta jaoks. Pooliku teokarbi kujulised või liblikakujulised on kõige paremad. Penne'dega saaks vist ka hakkama.
Üks parimaid asju selle pasta juures on aioli kaste. Selle valmistamisel peab igaüks oma maitsemeeli usaldama ja panema sinna sisse just nii palju sidrunimahla, kui ta ise heaks arvab.
Koostisosad
  • 200g orecchiette pastat
  • 10 õhukest lõheviilu
  •  kirsstomatid
  • ~7 cm värsket kurki
  • pool sibulat
  • spinati lehed
  • peotäis kooritud krevette
  • praadimiseks õli
Aioli kaste:
  • 1 munakollane
  • 6-8 sl oliiviõli
  • sidrunimahla
  • soola
Selle retsepti kogus on mõeldud kahele inimesele. Kõigepealt keeta pasta al dente, sest muidu hiljem kõiki asju panni peal segades läheb ta liiga pehmeks. Soola lõhefilee õrnalt ja jäta kausi sisse seisma. Lõika kirsstomatid pooleks, viiluta kurgist kartulikoorijaga õhukesed viilud. Haki sibul ja spinatilehed. Kui kõik koostisosad on ettevalmistatud sega kokku kaste.
Aioli jaoks vahusta ettevaatlikult toores munakollane, pressitud küüslauk, oliiviõli, sidrunimahl ja sool. Sidrunimahla soovitan panna kõige viimasena ning aegajalt maitsta, kas on seda äkki juurde tarvis.
Aja õliga kaetud wok pann kuumaks ning prae kõige kuumema peal hakitud sibul.  Lisa pasta ning mõne hetke pärast ka tomatisektorid ja kurgiviilud. Sega natuke ning lisa spinatilehed ja krevetid. Pisut hiljem lisa juurde lõheviilud ja sega kõik omavahel hästi läbi. Oluline on, et lõhe ei küpseks, aga oleks soe - selline heleroosa ja hästi pehme. Lisa aioli ja serveeri kohe.
Bon appétit! :)