teisipäev, 27. september 2011

Suvikõrvitsa-hakkliha pirukas

Sel aastal oli paljudel väga suur kõrvitsa ning suvikõrvitsa saak. Siinkohal üks kiire ja lihtne retsept, kuidas suvikõrvitsast teha üks maitsev ja mõnus piruka moodi asi.
Vaja läheb:
  • pärmi-lehttainas
  • üks väiksem suvikõrvits
  • 400g kodust hakkliha
  • 1 suur sibul
  • 300g riivjuustu
  • soola, pipar, sidrunipipart
Kõigepealt sulata pärmi-lehttainas ära, rulli ahjuplaadi suuruseks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Seejärel prae hakkliha pannil ühelt poolt pruuniks (NB! ära õli lisa, sest see muudab piruka pärast liiga rasvaseks), lisa hakitud sibul ja prae kuni segu on mõnusalt pruun, maitsesta soola ja pipraga. Aseta segu ahjuplaadil olevale taignale. Nüüd prae tükeldatud suvikõrvitsat hakklihast järgi jäänud rasva sees kõrgel kuumusel paar-kolm minuti, maitsesta soola ja sidrunipipraga. Pane suvikõrvitsad taignale ning raputa kogu pirukas üle riivjuustuga.
Küpseta eelkuumutatus ahjus 200'C juures 15-25 minutit kuni pirukas on mõnusalt pruuniks küpsenud.


neljapäev, 15. september 2011

Koorene lõhe-kurgi pasta

Sügavkülmas oli mul üks lõhefilee ning pikemat aega mõtlesin, mida sellest teha. Sain inspiratsiooni oma blogis üleval olevast Orechiette pastast lõhe, krevettide ja aioli'ga , kuid muutsin seal nii mõnedki asjad ära ja kokkuvõttes tuli see lihtsam variant sellest ning maitse poolest palju alla ei jäänudki. Minu teine pool kiitis, nii et ju siis tuli välja (ta on mul õnneks aus ja on öelnud ikka, kui midagi võiks teisiti olla) ;)
Koostisosad:
  • 200 g teokarbi makarone
  • 250 g värsket lõhefileed
  • 1 punane sibul
  • 1/3 pikka kurki
  • 1 porgand
  • soola
  • 2 munakollast
  • 2 dl vahukoort
  • sidrunipipart
  • pipart
  • või ja oliiviõli
Viiluta lõhe õhukesteks viiludeks, aseta kiht-kihi haaval kaussi ning soolake õrnalt iga kiht ära ja jäta külmkappi maitsestuma.
Keeda makaronid soolvees al dente. Kurna ära ja jäta ootele.
Koori sibul, lõika pooleks ning viiluta hästi õhukesteks viiludeks. Riivi porgand jämeda riiviga. Lõika kurgist kartulikoorijaga õhukesed viilud. 
Kuumuta wok-pannil või ning prae sibul ja porgand mõnusalt kuldseks. Lisa lõhe- ja kurgiviilud. Kuumuta segades kuni lõhe on ilus heleroosa ja pehme. Lisa munakollased ja vahukoor, maitsesta soola ja pipardega ning sega kõik omavahel läbi.
Kaunistuseks võib panna peale mõned pooleks lõigatud kirsstomatid tillivartega. Mul hetkel ei olnud neid kahjuks käepärast, seepärast pilt ka ilma kaunistuseta:(