pühapäev, 2. veebruar 2014

Pardifilee apelsini-palsamiäädika kastmes

Kui on soovi pühapäeva õhtul üks veidi erilisem õhtusöök teha, siis soovitan kindlasti ära proovida pardifilee. Tegin ka ise seda täna kodustes tingimustes esmakordselt ning seda Rannamõisa enda kodulehelt leitud pardifilee retsepti järgi. Küll aga küpsetasin parti peale pannil pruunistamist veel mõned minutid ahjus, nagu seda traditsiooniliselt tehakse. Lõpptulemus oli igati maitsemeelt mööda :)

Pardifilee:
  • 2 Rannamõisa pardifileed
  • soola
  • pipart
Kaste:
  • Praetud fileedest pannile nõrgunud pardirasv
  • 1 apelsin (väiksemate korral 2)
  • 1 dl palsamiäädikat
  • 2-3 tl mett
  • 1 sl taluvõid
Kartulipudru:
  • 10 kartulit
  • 50g riivjuustu
  • 50g taluvõid
  • 2-3dl piima
  • soola
Kõigepealt koorida kartulid, pesta ning lõigata viiludeks, et nad kiiremini pehmeks keeksid. Panna soolaga maitsestatud vette keema. Kui kartulid on pehmed, siis kurna nad ära ning auruta pliidil üleliigne vesi kartulitest välja. Pane pliidiraud väiksema kuumuse peale ning lisa või ja piim. Sega kuni või on sulanud ja piim soe. Seejärel purusta kartulid pudruks ning lisa riivjuust. Kreemisema pudru saamiseks mikserda pudru mõned minutid. Jäta kaane alla sooja.

Samal ajal kui kartulid keevad valmista ette pardifilee. Filee peab olema eelnevalt toasoe. Lõika nahale sisselõiked, et jääks ruudustik. Kuid mitte liiga sügavalt. Maitsesta mõlemalt poolt soola ja pipraga. Aseta filee külmale pannile naha pool all ning küpseta keskmisel kuumusel ~7-8 minutit kuni nahk on mõnusalt pruun. 
Samal ajal kuumuta praeahi 200 kraadini. Pange ahju sooja ka juba ahjupann, kuhu pärast filee tõstate. 
Kui filee nahk on pannil mõnusalt pruuniks küpsenud, siis keerata fileel teine külg ning küpsetada veidi alla minuti. Seejärel panna ahjuplaadile nahk allpool ning küpsetada ahjus ~6 minutit. Kui on valmis, võtta ahjust välja ning lasta kaane all seista ~5 minutit, et mahlad liha sisse jääksid ning filee mõnusalt pehme tuleks.

Samal ajal, kui filee on ahjus, tee valmis kaste. Kuna mul olid väikesed apelsinid, siis kasutasin kahte. Kõigepealt koori üks ning lõika tükkideks (eemalda seemned). Teine lõika lihtsalt pooleks. Pane pannile (kus on pardifileest tulnud rasv) tükeldatud apelsin ning pigista teise apelsini mahl sinna juurde (vaata, et kivisid sinna ei läheks). Kuumuta paar minutit. Seejärel lisa palsamiäädikas ning mesi ja keeda ~10 minutit. Lõpuks lisa või, keera pliidi kuumus maha ning lase võil kastmesse mõnusalt ära sulada.

Serveerida värske salatiga ning võib ka apelsiniviile kõrvale veel panna.
Pardifilee asetada taldrikule naha pool peal ja lõigata 4-5 viiluks. Peale niristada kaste.

Head isu!!


6 kommentaari:

  1. Vabandust, aga see kaste oli ikka täiesti kohutav.:((((((( Ma juba enne balsamico sisse valamist kahtlesin selles asjas ja mu kahtlused osutusid kahjuks tõeks. See tegi selle kastme täiesti tulihapuks ja kibedaks. Ei aidanud seal ei mesi ega või. Ma ausalt ei kujuta ette, kes sellise retsepti välja võis mõelda või oli see mingi naljaretsept?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga kahju kuulda. Leidsin selle retsepti Rannamõisa enda kodulehelt, nagu ka lingiga viidatud on ning minul tuli kaste väga maitsev välja. Ju on oluline jälgida millist balsamiäädikat kasutatakse.

      Kustuta
  2. Parim retsept kastme jaoks on:
    500 ml apelsinimahla (mina kasutan Pure oma)
    250 ml balsamicot
    1 vanillikaun
    1 tl jahvatatud kardemoni

    Kõik koostisosad segada kokku paksupõhjalises potis ja redutseerida kuni alles jääb ca 175 ml. Kaste muutub siirupi taoliseks. Kurna läbi peene sõela ja jahuta külmas veevannis. Redutseerimine võtab ca tund aega ja seejärel on kastmest balsamico liigne äädikas välja keenud. Kaste jääb mõnus magus-hapu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub tõesti hea - proovin järgmine kord selle kastmega ;)

      Kustuta
    2. Väga maitsev on. Super hästi sobib selle kastmega. Kaste on ikka väga hea!!!

      Kustuta