Gluteenivaba - Miks see mulle oluline on?

Alustasin oma toidublogiga, kui ei pidanud jälgima mis toiduainetest omale süüa tegin. Minu suured lemmikud olid pastad ja koogid-küpsetised.

Siia retseptide üleslaadimisega on mul olnud aktiivsemaid perioode ning ka pikemaid pause.
Üks pikem paus tekkis eelmise aasta märtsis. Nimelt diagnoositi mul 25.märts 2013 tsöliaakia ning see tähendab mulle eluaegset ranget gluteenivaba dieeti. Kui võtta arvesse, et paljud minu lemmikroad sisaldasid gluteeni, siis tekkis mul kerge segadus ja lootusetus, et mida ma üldse süüa võin.
Kuid olles nüüd olnud Eesti Tsöliaakia Selts'i liige juba pea aasta, siis olen nende toredate inimestega suheldes ning internetis ringi liikudes avastanud, et tegelikult ei olegi meie elu nii raske. Ja kui hästi tahta, siis saame süüa peaaegu kõike mida teisedki. Lihtsalt selle erinevusega, et kasutame toitudes gluteenivabu tooteid. Ning nende sortiment on selle aasta aja jooksul minu meelest juba päris märkimisväärselt suurenenud.

Palju on kindlasti inimesi, kes ei tea mis haigus see tsöliaakia on.

Siinkohal kopeerin lingi Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt

"Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest – järk-järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni – atroofiani. Et just peensoole limaskesta hattude kaudu imenduvad organismi kõik toitained – valgud, lipiidid, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained ja mikroelemendid – kujuneb kahjustunud peensoole limaskestaga tsöliaakiahaigel nende vaegus. 

Tsöliaakiahaige vaevused taanduvad ja peensoole limaskesta hatud taastuvad aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige järgib rangelt nisu-, rukki-, odra- ja soovitatavalt ka kaeravaba dieeti. See, niinimetatud gluteenivaba dieet, ongi tsöliaakia ainus ravi, mida tsöliaakiahaige peab järgima väga rangelt kogu elu."

Minul oli tsöliaakia juba kõige raskema astme oma, ehk et hatud olid täielikult hävinenud. Seda seetõttu, et mul on atüüpiline tsöliaakia, millel ei ole tüüpilisi sümptomeid ning kahjuks mitte kõik meie arstid ei suuda/oska/taha veel seda haigust üigeaegselt diagnoosida.

Siinkohal panen kõigile südamele, kes tunnevad et nende kehaga ei ole kõik päris korras, siis kindlasti seda jälgida ning luua seoseid sümptomitega, millest arstile rääkida.
Gluteenivaba dieet ei ole kindlasti asi, mida iga terve inimene peab järgima. Seetõttu jätsin oma blogisse alles ka gluteeni sisaldavad retseptid ning gluteenivabade retseptide puhul saab gluteenivaba jahu asendada ju tavalise jahuga ning makaronidega samamoodi.

Kui aga kahtlustate, et gluteen mõjub teie organismile halvasti, siis kindlasti pöörduge perearsti poole, rääkige oma sümptomitest (atüüpilised ja tüüpilised) ning olukorra tõsiduse korral paluge teha tsöliaakia markerite veretest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar