Neljapäev, 27. detsember 2012

Sidruni-besee kook

Üks järjekordne lihtne ja hea kook, mis sobib oma väljanägemise poolest imehästi talvisesse miljöösse - valge beseekate näeb enne ahju minekut välja nagu lumelagendik. Tegemist on küll sidrunikoogiga, aga maitselt on ta siiski pigem magus kui hapu. Retsepti leidis sõbranna internetist.
Muretainas:
  • 100g toasooja taluvõid
  • 2,5 dl gluteenivaba jahu (Sunnuntai gluteenivaba jahu või Schär Mix-it!)
  • 2 spl suhkrut
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 2 spl vett
Sidruni täidis:
  • 1,5 dl vett
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 spl gluteenivaba jahu(Sunnuntai gluteenivaba jahu või Schär Mix-it!)
  • 25g taluvõid
  • 1 sidruni riivitud koor ja värskelt pressitud mahl
  • 4 munakollast
Besee:
  • 4 munavalget
  • näpuotsa täis soola
  • 1,5 dl suhkrut
Muretaigna jaoks sega kausis jahu, suhkur ja küpsetuspulber ning näpi toasooja võiga muredaks taignaks. Lisa vesi ja sega tainas ühtlasemaks. Määri lahtikäiv koogivorm võiga ning vajuta muretainas vormi sisse ja äärtele umbes 2-3 cm kõrgusele. Pane vorm koos põhjaga 15ks minutiks külmikusse seisma. Kiirema variandina võib ka poest ostetud valmis muretainast kasutada :)
Samal ajal, kui muretainas külmikus taheneb, valmista pliidi peal sidruni täidis. Selle jaoks mõõda kõik koostisosad potti (ärge unustage munavalgeid eraldi teise kaussi panna) ning kuumuta segu pidevalt segades, kuni mass on ühtlane ja paksu kreemi moodi ning hakkab vaikselt keema. Tõsta kõrvale jahtuma.
Võta vorm külmikust välja ning torka kahvliga või hambaorgiga põhja sisse augud ja pane 200 kraadini eelkuumutatud ahju umbes 15ks minutiks alumisele siinile küpsema. Olenevalt ahjust võib see aeg erineda - ääred peaksid kergelt pruuniks minema, aga mitte täiesti, sest kook läheb pärast veel korraks ahju.
Seni kuni põhi küpseb valmista munavalgest besee. Kõigepealt lisa munavalgetele näpuotsa täis soola ja vahusta munad tugevaks vahuks. Alles siis lisa väikesel kiirusel edasi vahustades vähehaaval suhkur.
Kui põhi on ära küpsenud vala sinna peale sidrunikreem ja selle peale omakorda valmis beseesegu. Silu besee sirgeks või tekita sinna lusikaga hoopis vahutipud nagu pildil.

Pane kook veel umbes 10ks minutiks ahju alumisele siinile küpsema kuni näed, et besee tipud on mõnusalt pruunid. Võta ahjust välja ning enne vormi eemaldamist lase tal mõni aeg jahtuda.
Kui kook ei ole enam tuline, võta vorm ümber ära ning lõikamiseks tuleks nuga teha eelnevalt märjaks, et tuleks ilus sirge lõige ja vältida besee kinnijäämist noa külge. 

Koogitüki peale võib serveerida veel veidike vahustatud vahukoort, mis on veel suhteliselt vedel ja ilma suhkruta, sest kook on ise päris magus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar